
Bahan2 utk lauk
seekor ayam
3 ulas bawang merah
5 sudu besar tomato
garam secukup rasa
1 cawan minyak masak
daun ketumbar
Rempah Utk Digiling :-
1 sb ketumbar
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1 st lada hitam
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai cili kering
1/2 kulit kayu manis
seulas halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Bahan2 Utk menumis nasi :-
3 cawan beras beriani (basmathi)
4 cawan air sejuk
4 sudu minyak sapi
1 sb serbuk badam
1garam dan gula secukup rasa
5 helai daun pudina
Bahan2 utk menumis :-
2.5 cm halia – di mesin
1 labu bawang besar – di mesin
4 ulas bawang putih – di mesin
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pegaga – di mesin
1/2 sudu jintan manis
1. Panaskan minyak sapi dicampur minyak masak (dikacau2).
2. Tumiskan bahan2 penumis. Campurkan sedikit air dan masukkan rempah2 yang telah digiling halus. Kemudian masukkan air dan puri tomato.
3. Masukkan ayam dan kacau. Tutup sebentar sehingga ayam empok.
4. Setelah masak, keluarkan ayam saja dan tinggalkan kuahnya. Campurkan air lagi, masukkan garam, gula, serbuk badam dan dikacau, kemudian ditutup sebentar.
5. Bila mendidih masukkan bawang yg telah digoreng dan ditumbuk halus.
6. Kuah ini dimasukkan ke dalam periuk nasi. Beras yang telah dicuci dimasukkan ke dalamnya. Kacaukan rata2 dan tutup.
7. Bila mendidih, masukkan daun pudina, tutup sekali lagi.
8. Bila agak kering, bolehlan dimasukkan ayam dengan cara diselit2kan di celah-celah nasi. Tutup dan biar hingga masak.
9. Bila telah masak, taburkan dengan sedikit kismis dan hidangkan dengan cili yng dipotong berbentuk bunga.
No comments:
Post a Comment