Thursday 3 November 2011

Makanan Di Hari Raya


NASI BERIANI AYAM 

Bahan2 utk lauk                                             
seekor ayam 
3 ulas bawang merah
5 sudu besar tomato 
garam secukup rasa 
1 cawan minyak masak 
daun ketumbar 

Rempah Utk Digiling :- 
1 sb ketumbar 
1 st jintan manis 
1 st jintan putih 
1 st lada hitam 
3 kuntum bunga cengkih 
3 kuntum bunga lawang 
2 biji buah pelaga 
2 tangkai cili kering 
1/2 kulit kayu manis 
seulas halia 
3 ulas bawang putih 
3 ulas bawang merah 

Bahan2 Utk menumis nasi :- 
3 cawan beras beriani (basmathi)
4 cawan air sejuk 
4 sudu minyak sapi 
1 sb serbuk badam 
1garam dan gula secukup rasa 
5 helai daun pudina  

Bahan2 utk menumis :- 
2.5 cm halia – di mesin
1 labu bawang besar – di mesin
4 ulas bawang putih – di  mesin
3 kuntum bunga cengkih 
2 kuntum bunga lawang 
3 biji buah pegaga – di mesin
1/2 sudu jintan manis 
Cara2 :- 
1. Panaskan minyak sapi dicampur minyak masak (dikacau2). 
2. Tumiskan bahan2 penumis. Campurkan sedikit air dan masukkan rempah2 yang telah digiling halus. Kemudian masukkan air dan puri tomato. 
3. Masukkan ayam dan kacau. Tutup sebentar sehingga ayam empok. 
4. Setelah masak, keluarkan ayam saja dan tinggalkan kuahnya. Campurkan air lagi, masukkan garam, gula, serbuk badam dan dikacau, kemudian ditutup sebentar. 
5. Bila mendidih masukkan bawang yg telah digoreng dan ditumbuk halus. 
6. Kuah ini dimasukkan ke dalam periuk nasi. Beras yang telah dicuci dimasukkan ke dalamnya. Kacaukan rata2 dan tutup. 
7. Bila mendidih, masukkan daun pudina, tutup sekali lagi. 
8. Bila agak kering, bolehlan dimasukkan ayam dengan cara diselit2kan di celah-celah nasi. Tutup
dan biar hingga masak. 
9. Bila telah masak, taburkan dengan sedikit kismis dan hidangkan dengan cili yng dipotong
berbentuk bunga. 

No comments:

Post a Comment